Historie

Het Schütz Ensemble is in februari 1982 door Han Siertsema als klein kamerkoor opgericht met de bedoeling om de muziek van Heinrich Schütz en zijn tijdgenoten meer bekendheid te geven in ons taalgebied. De Duitse componist Heinrich Schütz (1585-1672) schreef veel kerkmuziek zoals Motetten, psalmbewerkingen en passionen. De grootste kracht van de werken van Schütz ligt in de volmaakte eenheid van woord en muziek.

Na negen jaar werd Han Siertsema opgevolgd door Nico Hovius. In die tijd zong het koor onder meer werken van Bach en Telemann en werd voor het eerst de Ceremony of Carols van Benjamin Britten uitgevoerd.

 

Van 1994 tot medio 2010 stond het Schütz Ensemble onder leiding van Carien van de Beld. Onder haar bezielende leiding won het koor aan muzikaliteit en expressie. Het repertoire is in de loop der jaren flink uitgebreid met werken van Monteverdi, Palestrina, Gabrieli, Schein, Sweelinck, Gombert, Charpentier, White, Mozart, Brahms, Poulenc, Britten, Tavener en vele anderen (zie hiervoor de repertoirelijst). Tal van concerten zijn in die jaren uitgevoerd en dit gebeurde af en toe ook in samenwerking met andere ensembles, zoals bijvoorbeeld Musica Amsterdam en het Apollo Ensemble. Het Schütz Ensemble werd tevens begeleid door de organisten Hugo van Veen, Henk Verhoef, Christa Hijink en Peter Ouwerkerk. Zeer gewaardeerde gastdirigenten waren Hugo van Veen en Hebe de Champeaux.
 
Van september 2010 tot zomer 2012 was Maria Segura Thijssen de vaste dirigent van het ensemble. Hoogtepunten in deze periode waren het meiconcert "Maria Mater Dei" met werken van Josquin, Palestrina, Victoria en Duruflé en een reportage over het concert van 16 januari 2011 door Omroep Flevoland. Tijdens dit concert werd ook Buxtehudes prachtige koraalcantate "Befiehl dem Engel, dass er komm" uitgevoerd. 

Sinds september 2012 ligt de muzikale en artistieke leiding van het Schütz Ensemble in handen van mezzosopraan, zangdocent en dirigent Margo van Biezen.

 

 
 

 

 
 
 
 
 

Foto: Cor Mantel
 
 
 
 

Carien van de Beld is 16 jaar lang, van 1994 tot 2010, met veel wederzijds plezier de vaste dirigent van het Schütz Ensemble geweest. Samen hebben wij veel mooie concerten gegeven, a capella en met instrumentalisten, van renaissance tot 20e eeuw, alleen of samen met Musica Amsterdam, 4-stemmig en 10-stemmig of dubbelkorig, van canon tot mis. We hebben gezellige koorweekenden en pittige generales meegemaakt en vaak zowel binnen als buiten Almere opgetreden. Helaas heeft Carien in juni 2010 moeten besluiten om te stoppen. We willen Carien ook op deze plaats heel hartelijk bedanken voor haar grote inzet. Zij was een toegewijde, inspirerende, geduldige en positieve dirigent, die haar liefde voor vooral de oude muziek mooi wist over te brengen.