DIRIGENT

Jelle Leistra begon met dirigeren tijdens zijn studie Klassiek Zang aan het Rotterdams Conservatorium. Hij deed ervaring op bij enkele kerkkoren en volgde lessen bij Wiecher Mandemaker en Joop Schets. Koor- en orkestdirectie studeerde hij bij Lucas Vis. Jelle is als dirigent verbonden aan het kamerkoor Decibelle uit Utrecht en het Schütz Ensemble uit Almere. In het verleden stond Jelle als dirigent voor het Vocaal ensemble Animato uit Capelle a/d IJssel, Projectkoor Intermezzo uit Nieuwerkerk a/d IJssel, Kamerkoor Zeewolde, Operakoor Maasstad, het Zevenbergs Vocaal Ensemble en koor Straat en Dijk uit Amsterdam.

Met zijn koren voerde hij uiteenlopende programma’s uit, zowel a capella als met begeleiding van orgel, piano of orkest. Grotere werken die werden uitgevoerd zijn de Nelson-mis van Haydn, het Gloria van Vivaldi, Dido & Aeneas van Purcell, het Requiem van Fauré, Orfeo ed Euridice van Gluck, de Via Crucis van Liszt en Ein Deutsches Requiem van Brahms. Daarnaast waren er memorabele uitvoeringen van de Funeral Sentences van Purcell, muziek uit de Baltische staten van Pärt, Nystedt, Rautavaara, Vasks en Plakidis, muziek uit Engeland van Britten, Howells, Vaughan Williams en John Tavener, en werken van de Nederlandse componist Hans Leenders.
Naast zijn vaste aanstellingen, wordt Jelle ook regelmatig uitgenodigd om projecten te leiden. Zo werkt hij regelmatig samen met het Nederlands Blazers Ensemble, waarvoor hij onder meer een mannenkoor leidde tijdens het Wagner-Nieuwjaarsconcert van 2013 en een multicultureel koor voor het slot van Mahlers 8e symphonie tijdens het Nieuwjaarsconcert 2015. Ook heeft hij meerdere scratch-uitvoeringen geleid, o.a. met Ein Deutsches Requiem van Brahms.

Jelle Leistra is als tenor verbonden aan o.a. Cappella Amsterdam.

 www.jelleleistra.nl