HISTORIE

Het Schütz Ensemble is in februari 1982 door Han Siertsema en een groep jonge enthousiaste amateurzaners als klein kamerkoor opgericht met de bedoeling om de muziek van Heinrich Schütz en zijn tijdgenoten meer bekendheid te geven in ons taalgebied en met name in de nieuwe stad Almere.
De Duitse vroegbarokke componist Heinrich Schütz (1585-1672) schreef veel kerkmuziek zoals motetten, psalmbewerkingen en passionen. De grootste kracht van de werken van Schütz ligt in de volmaakte eenheid van woord en muziek.

Na negen jaar werd Han Siertsema opgevolgd door Nico Philipp Hovius. In die tijd zong het koor onder meer werken van Bach en Telemann en werd voor het eerst de Ceremony of Carols van Benjamin Britten uitgevoerd.

Van 1994 tot medio 2010 stond het Schütz Ensemble onder leiding van Carien van de Beld. Onder haar bezielende leiding won het koor aan muzikaliteit en expressie. Het repertoire is in de loop der jaren flink uitgebreid met werken van Monteverdi, Palestrina, Gabrieli, Schein, Sweelinck, Gombert, Charpentier, White, Mozart, Brahms, Poulenc, Britten, Tavener en vele anderen (zie hiervoor de repertoirelijst). Tal van concerten zijn in die jaren uitgevoerd en dit gebeurde af en toe ook in samenwerking met andere ensembles, zoals bijvoorbeeld Musica Amsterdam en het Apollo Ensemble. Het Schütz Ensemble werd tevens begeleid door de organisten Hugo van Veen, Henk Verhoef, Christa Hijink en Peter Ouwerkerk. Zeer gewaardeerde gastdirigenten waren Hugo van Veen en Hebe de Champeaux.

Van september 2010 tot zomer 2012 was Maria Segura Thijssen de vaste dirigent van het ensemble. Hoogtepunten in deze periode waren het meiconcert "Maria Mater Dei" met werken van Josquin, Palestrina, Victoria en Duruflé en een reportage over het concert van 16 januari 2011 door Omroep Flevoland. Tijdens dit concert werd ook Buxtehudes prachtige koraalcantate Befiehl dem Engel, dass er komm uitgevoerd. 

Van september 2012 tot juni 2018 lag de muzikale en artistieke leiding van het Schütz Ensemble in handen van mezzosopraan, zangdocent en dirigent Margo van Biezen. Onder haar leiding gaf het koor een groot aantal mooie en interessante concerten met werken vanaf de renaissance tot hedendaags. Zo kon het publiek genieten van de oude muziek van bv. Byrd, Sweelinck, Hassler, Johann Christoph Bach en Buxtehude, van de romantische klanken van Rheinberger en Brahms, van in Nederland minder bekende componisten als Albert Becker, Kaminski en Mauersberger, maar ook van zeer moderne klassieke muziek van de hand van Jetse Bremer, Eric Whitacre en een in opdracht van het Schütz Ensemble geschreven jubileümstuk van Manoj Kamps - een boeiende periode. Ook vond er een bijzonder project plaats: het concert 'Memento mori' samen met het Almeerse kamerkoor Amuse Vocale in Almere en Westzaan.

In september 2018 nam de in Almere woonachtige klassiek tenor en dirigent Jelle Leistra het stokje van haar over. In december 2019 werkte het koor samen met  het Theaterorkets van het AJSO, projectzangers en de kerkmusicus Richard Vos aan een prachtige uitvoering van het Gloria van Vivaldi en een kerstcantate van de Nederlandse componist Hans Leenders. In de coronatijd moest het koor vaak toevlucht zoeken tot repetities via de zoom. Het enige concert in die tijd vond plaats in een heel kleine settting in een loods op een Almeers bedrijventerrein. Het eerste grotere concert kon het Schütz Ensemble pas weer op 28 oktober 2022 geven: in de nieuwe katholieke Bonifatiuskerk in Almere-Muziekwijk met o.a. werken van Schütz, leden van de Bachfamilie, Mendelssohn en Brahms.

Foto: Cor Mantel

Het logo van het Schütz Ensemble is gecreëerd door beeldend kunstenaar
Jenny Helder.