Rubriek Wist je dat ...?
Wist je dat ...
'oude muziek houdt je jong!' het nieuwe motto is van het Schütz Ensemble? Maar wat betekent 'oude muziek' eigenlijk? Wat houdt dit begrip precies in? Klinkt het je een beetje ouderwets en oubollig in de oren? En is dit soort muziekbeoefening überhaupt nog wel van deze tijd?
Mensen die oude muziek zingen of spelen houden zich bezig met muziekstijlen die inderdaad oud zijn: muziekstijlen van de vroege middeleeuwen (rond 1000 n. Chr.) tot de het einde van de barok in 1750. Dat is ook het sterfjaar van Johann Sebastian Bach, de grootste, bekendste en meest geliefde vertegenwoordiger van de oude muziek. Ook de muziek van de renaissance valt dus in deze periode.
Al in de 14 eeuw hadden mensen het over 'oude kunst' (ars antiqua) als ze muziek bedoelden die ouder was dan de stijl die op dat moment in de mode was. Eigenlijk was het door de eeuwen heen zo dat er vooral eigentijdse muziek werd gespeeld en gezongen, afgezien van bv. de traditionele (kerk)liederen. Vooral in de klassieke periode was dit verschijnsel een beetje extreem geworden. Dat ging echter ineens veranderen in de tijd van de romantiek, toen het juist geleidelijk aan mode werd om terug te kijken naar wat er allemaal is geweest. Dit goldt niet alleen vor de muziek, maar ook voor de architectuur (bv. neogotische kerken en kastelen) en de beeldende kunst. Vooral in de Duitstalige landen werden de kunstenaars uit de renaissance vereerd en geïmiteerd. Een eerste doorbraak in de muziekwereld was het grote succes van de uitvoering van de Matthäuspassie van Johann Sebastian Bach door Felix Mendelssohn Bartholdy in 1829.
Wordt vervolgd...